Koloniën van Weldadigheid

Brochure met informatie over het nationaal en internationaal bekend maken van de Koloniën van Weldadigheid. Doel is om de Koloniën op de werelderfgoedlijst te krijgen.

 

WAT WAREN DE KOLONIËN?

 

Aan het begin van de negentiende eeuw vindt in de Verenigde Nederlanden een grootschalig maatschappelijk experiment plaats. Doel: komaf maken met armoede. De Maatschappij van Weldadigheid koopt vanaf 1818 grote, onontgonnen stukken land op. Daar worden in zeven jaar tijd zeven Koloniën van Weldadigheid opgericht: vijf in het noorden van Nederland en  twee in het zuiden, in wat nu de Belgische Kempen zijn.

 

Uit het hele land worden grote aantallen mensen en families in armoede ernaartoe gestuurd: om aan landbouw te doen, school te lopen en discipline aan te leren. Landlopers, bedelaars en ook weeskinderen worden gedwongen opgenomen.

 

Aan de basis van dit ambitieuze initiatief ligt enerzijds een groot maatschappelijk probleem (armoede) en anderzijds het geloof in de maakbaarheid van de mens en het landschap. Zowel privémensen als overheden zijn erbij betrokken. De Koloniën krijgen veel internationale belangstelling.

KLANT

gemeente Weststellingwerf

Tags

Brochure

graaf-johannes-van-den-bosch
gerelateerde projecten
Gebiedsteams flyer